Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zwierzęta przeznaczone na ubój

Konina » Zwierzęta przeznaczone na ubój

Zwierzęta przeznaczone na ubój poddaje się ocenie wartości rzeźnej. Mając głównie na względzie ilość i jakość zasadniczych surowców, które prawdopodobnie uzyska się po uboju, dokonywana jest odpowiednia klasyfikacja na grupy oraz klasy jakościowo-towarowe. Podział ten przeprowadza się przyżyciowo, stosując ocenę wzrokową i dotykową. Ocena dotykowa ma największe znaczenie w określaniu wartości rzeźnej koni. W praktyce podczas oceny dotykowej, stosuje się określone chwyty rzeźnickie.

- karkowo-grzbietowy (uchwycenie w kilku miejscach powierzchni karkowej między kłębem a potylicą): wyczucie stopnia umięśnienia i otłuszczenia

- piersiowy (palpacja, czyli dotykanie palcami, powierzchni piersi): wyczucie stopnia umięśnienia 

- łopatkowo-barkowy (przyłożenie do łopatki na wpół zgiętych palców, a następnie wyprostowanie ich z równoczesnym ugniataniem powierzchni): wyczucie stopnia umięśnienia

- żebrowy (palpacja uciskowa lewej powierzchni żebrowej klatki piersiowej): wyczucie stopnia umięśnienia i otłuszczenia

- grzbietowo-lędźwiowy (lekki ucisk palcami powierzchni ciała na wymienionym odcinku): wyczucie stopnia umięśnienia

- ogonowo-kulszowy

- zadu (palpacja powierzchni ciała od krzyża do guza kulszowego oraz górnej części uda): wyczucie stopnia umięśnienia

- „za puzdro" u wałachów lub „za wymię" u klaczy (uchwycenie skóry podbrzusza): wyczucie stopnia otłuszczenia.