Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa ziemniaczana

Konina » Zupa ziemniaczana

1000 g łaty lub szpondra • marchew • pietruszka • mały seler « średni por * pół główki kapusty włoskiej • 2 cebule • sól • pieprz • 2 łyżki smalcu ze skwarkami « łyżka mąki ziemniaczanej • 4 ziemniaki • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • łyżka przecieru pomidorowego • posiekana natka pietruszki

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy gotować ok. 90 minut, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i pokrajać w grubą kostkę. Wywar odcedzić i ugotować w nim do miękkości obrane warzywa, z wyjątkiem jednej cebuli. Marchew i pietruszkę pokrajać w kostkę, resztę warzyw usunąć. Smalec stopić w rondelku, dodać poszatkowaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodać mąkę ziemniaczaną i podprażyć na zasmażkę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrajane mięso oraz ziemniaki w grubych plastrach. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach, każdą porcję obficie posypać natką pietruszki.