Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa włoska

Konina » Zupa włoska

1000 g łaty lub szpondra • marchew • pietruszka • kawałek selera • mały por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • 4 pomidory • łyżka posiekanego szczypiorku • łyżka masła • łyżka mąki ziemniaczanej • papryka

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć. Do odcedzonego wywaru włożyć obrane i umyte warzywa gotować do miękkości, po czym wyjąć z wywaru. W rondlu stopić masło, dodać pokrajane w ćwiartki pomidory i dusić 5-7 minut. Przetrzeć przez sito razem z ugotowaną marchewką. Dodać szczypiorek i poddusić 1-2 minuty uważając, żeby szczypiorek nie zmienił barwy. Wymieszać z wywarem, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeżeli zupa będzie zbyt wodnista, zaprawić mąką ziemniaczaną. Podawać z lanym ciastem, ryżem lub grzankami. Do każdego naczynia można dodać pokrajane w kostkę mięso z zupy.