Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa szczawiowa

Konina » Zupa szczawiowa

1000 g łaty lub szpondra • marchew • seler • por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • łyżka masła • 200 g szczawiu • 2 ziemniaki • pół szklanki śmietany

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować ok. 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć. Włożyć do wywaru obrane warzywa i gotować do miękkości. Wywar odcedzić. W rondelku stopić masło, dodać opłukany szczaw i dusić, aż woda prawie całkowicie odparuje. Przetrzeć zawartość rondelka przez sito, połączyć z wywarem jarzynowym. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokrajać w kostkę, rozłożyć na talerze, dodać do każdej porcji 1-2 łyżki śmietany i zalać wrzącą zupą. Podawać natychmiast. Do każdej porcji dodać pokrajane w kostkę mięso oraz ugotowane na twardo jajko.