Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa normańska

Konina » Zupa normańska

200 g łaty lub szpondra • 100 g wędzonego boczku • łyżeczka papryki • sól • pieprz • jajko • 30 g masła • pół szklanki tartej bułki • pół pęczka natki pietruszki • 1500 ml bulionu • gałka muszkatołowa • łyżka mąki

Mięso oraz boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Natkę dokładnie posiekać. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, natką oraz przyprawami. Bulion zagotować. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać na gotujący bulion. Zostawić 2-3 łyżki masy mięsnej do zasmażki. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki, rozcieńczyć wodą (2 łyżki). Dodać mięso i mieszając podgrzewać 2-3 minuty. Wlać zasmażkę do zupy i gotować 10 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko Posypać posiekaną natką.