Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa grzybowa

Konina » Zupa grzybowa

700 g taty lub szpondra • pietruszka • marchew • seler • por • pół główki kapusty włoskiej • 2 cebule • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • sól • pieprz • łyżka masła • 10 suszonych grzybów • pół szklanki śmietany • posiekany koperek

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować ok. 90 minut, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć. Do odcedzonego wywaru dodać obrane warzywa - z wyjątkiem jednej cebuli i gotować, aż będą miękkie. Wywar odcedzić. Masło stopić w rondelku, cebulę poszatkować, przysmażyć na złoty kolor, zalać odrobiną wywaru, dodać pokrajane w plasterki pieczarki i dusić, aż grzyby będą miękkie. Zawartość rondelka przełożyć do wywaru. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać rozmieszaną śmietanę. Podgrzać, nie zagotowując. Podawać z lanym ciastem lub makaronem, każdą porcję posypując zieleniną.