Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zupa bawarska

Konina » Zupa bawarska

200 g łaty lub szpondra • 100 g wędzonego boczku • łyżeczka papryki • sól • pieprz • pęczek szczypiorku • jajko • pół szklanki tartej bulki • 1000 ml wywaru jarzynowego • 700 g brukselki • łyżeczka majeranku

Mięso wraz z buczkiem przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać masę mięsną z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku i odciśniętą, solą, pieprzem oraz papryką. Brukselkę ugotować w wywarze jarzynowym. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Łyżką maczaną w gorącej wodzie kłaść na wywar masę mięsną. Gdy „kluski" mięsne się ugotują, dodać do zupy przetartą brukselkę oraz drobno starty majeranek. Zagotować, uważając aby zupy nie przypalić. Podawać z grzankami lub ziemniakami z wody.