Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Zabezpieczenie przed rozkładem

Konina » Zabezpieczenie przed rozkładem

Mięso uformować, nadać mu jak najbardziej kulisty kształt. Natrzeć solą, obwiązać liśćmi chrzanu, zawinąć w folię aluminiową lub woreczek z folii i włożyć do lodówki. Tak zabezpieczone może spokojnie „przetrwać" 3-4 dni: równocześnie podlega procesowi dojrzewania, dzięki działaniu enzymów roślinnych i garbników zawartych w liściach chrzanu.

Jeżeli brak świeżych liści chrzanu, można postąpić inaczej. Rozgrzać silnie fryturę lub olej, uformować kształt mięsa, obwiązać je nicią bawełnianą i na 20-30 sekund zanurzyć w gorącej fryturze. Gdy będzie użyte do gotowania, wówczas czas zanurzenia skrócić do 10 sekund. Mięso wyjąć, zostawić do obcieknięcia, a następnie natrzeć solą ziarnistą i zawinąć w folię aluminiową. W lodówce można bez obawy przechowywać także do 4 dni.