Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Wywar z koniny i warzyw

Konina » Wywar z koniny i warzyw

Wywar z koniny i warzyw może stanowić doskonałą pozycję wyjściową dla przyrządzania takich zup, jak pomidorowa, ziemniaczana, grzybowa lub krupnik. Kilka zaproponowanych przepisów na wykonanie zup ma stanowić przykłady, w których mięso końskie nadaje zupom odpowiedni smak. Zupy można sporządzać ze wszystkich gatunków mięsa końskiego, głównie z takich elementów gastronomicznych jak: szyja, karkówka, łopatka, mostek, szponder, rozbratel, antrykot, pręga przednia i tylna, łata oraz ogon.

I na koniec dwie uwagi: ponieważ mięso końskie ma nieco słodkawy smak, przy przygotowywaniu wywaru na zupy należy użyć większej, niż przy gotowaniu innych mięs, ilości przypraw. Doprawia się je więc niejako dwukrotnie - najpierw przy gotowaniu wywaru, po raz drugi - przed samym podaniem, dodając jeszcze raz sól, pieprz, paprykę itd. Wprawni kucharze postępują trochę inaczej - po otrzymaniu wywaru zakwaszają go niewielką ilością soku z cytryny lub koncentratu cytrynowego. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić.

Większość przedstawionych przepisów przewiduje tzw. wkładkę mięsną, dlatego zupy te są bardzo kaloryczne i sycące - podaje się je zazwyczaj w naczyniach kamionkowych o mniejszej objętości, niż głębokie talerze, a ponadto lepiej „trzymających ciepło", zwłaszcza jeżeli uprzednio będą podgrzane w piekarniku. Zaproponowane zupy mogą więc stanowić również samodzielne danie kolacyjne lub „udawać" gorące przekąski: krem dorożkarski, zupa bawarska lub węgierska. Zupy obliczono w proporcji na 6 osób, używając do ich przygotowania ok. 1 kg mięsa i warzyw oraz 10 I wody.