Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Variété skawińskie

Konina » Variété skawińskie

600 g szpondra lub łaty • cebula • 3 jajka • 2 łyżki tartej bułki • 2 łyżki masła • śledź solony • ostry tarty żółty ser • sos beszamelowy • 1 I bulionu

Sporządzić farsz: 2 jajka ugotować na twardo i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem oraz tartą bułką namoczoną w mleku i odciśniętą doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować z masy śledziowej niezbyt duże paluszki, oblepić warstwą mięsa, wrzucać na gotujący się bulion. Gotować 15-20 minut. Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, zalać sosem beszamelowym, posypać obficie tartym żółtym serem i zapiekać 10-15 minut w piekarniku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz zestawem surówek, kwaszonym ogórkiem lub mizerią ze szczypiorkiem.