Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Użytkowa ocena koniny

Konina » Użytkowa ocena koniny

Wartość poubojowa koni zależy przede wszystkim od ilości uzyskanego mięsa nadającego się do spożycia. Po uboju i obróbce poubojowej jadalne surowce stanowi tusza oraz podroby.

Tusza - to ciało zwierzęcia po uboju, pozbawione narządów jamy piersiowej, brzusznej i miedniczej. Tusze końskie pozbawia się ponadto głowy, skóry, łoju okołonerkowego i grzywowego oraz dalszych odcinków kończyn odciętych w stanie nadgarstkowym (przednie) i skokowym (tylne). Tusze końskie dzieli się na półtusze, te z kolei na ćwierćtusze. Półtusze powstają w wyniku rozcięcia tusz wzdłuż kręgosłupa z pozostawieniem wyrostków kolczystych kręgów na przemian w obu połowach. Ćwierćtusze otrzymuje się przez przecięcie poprzeczne półtuszy między ostatnim a przedostatnim żebrem.