Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Ugotowane mięso

Konina » Ugotowane mięso

Ugotowane mięso odstawia się wraz z wywarem i wyjmuje z rosołu dopiero po zupełnym ostudzeniu wywaru, chociaż niektóre gospodynie wyjmują mięso z gorącego rosołu. Ostudzone mięso porcjuje się, zabezpieczając je przed obsychaniem przez skrapianie gorącym rosołem. Na wywarze otrzymanym z gotowania przyrządza się zupy (rosoły) lub sosy.

Do gotowania mięsa szczególnie nadają się niskie garnki o dużej średnicy dna, wykonane z grubego materiału najlepiej żeliwne emaliowane, zaopatrzone w odpowiednią pokrywę. Obok naczyń tradycyjnych coraz częściej do gotowania używa się naczyń hermetycznie zamkniętych, tzw. szybkowarów, gdzie proces kulinarny trwa znacznie krócej, gdyż przebiega on pod zwiększonym ciśnieniem.