Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Trwałe niedobory pełnowartościowego białka w pożywieniu

Konina » Trwałe niedobory pełnowartościowego białka w pożywieniu

Trwałe niedobory pełnowartościowego białka w pożywieniu stwarzają warunki do powstawania szkód i zaburzeń w organizmie człowieka. Niedobór białka może powodować m. in. zmniejszenie odporności na choroby zakaźne, hamować wzrost, przyczyniać się do powstawania niedokrwistości i wielu innych chorób ustroju. Białko odgrywa również dużą rolę w regulacji ciśnienia krwi.

Węglowodany - obok tłuszczów stanowią główne źródło energii w pożywieniu. Mięso jest na ogół ubogie w cukry. Wyjątek stanowi konina, w składzie której występuje 1-2% węglowodanów. Słodki smak mięsa wiąże się przyczynowo z wysokim poziomem glikogenu'. Niektórzy autorzy wskazują jednak, że słodki smak mięsa wynika z obecności w nim przede wszystkim glikokolu i alaniny, które to związki występują w większych ilościach w mięsie końskim. Obecność węglowodanów w pożywieniu człowieka przyczynia się do prawidłowego spalania tłuszczów, nadmiar prowadzi do otyłości.