Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Sztuka mięsa zapiekana

Konina » Sztuka mięsa zapiekana

1000 g łopatki lub krzyżowego • 2 marchwie • pietruszka • kapusta włoska • seler • por • cebula • liść laurowy • 3-4 ziarnka pieprzu • 2 ziarnka ziela angielskiego • sól • 3 łyżki chrzanu • 250 g śmietany • 2 żółtka

Opłukane mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz cebulę gotować 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy) i pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. Utarty chrzan wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Ułożyć plastry mięsa na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem, wstawić do piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy sos przyrumieni się na jasnobrązowy kolor. Podawać z ziemniakami z wody, kwaszonym ogórkiem, sałatką z zielonych pomidorów lub kalafiorem z masłem.