Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Sztuka mięsa z rodzynkami

Konina » Sztuka mięsa z rodzynkami

1000 g łopatki lub krzyżowego • 2 marchwie • pietruszka • kapusta włoska • seler • por • cebula • liść laurowy • 3-4 ziarnka pieprzu • 2 ziarnka ziela angielskiego • sól • łyżka octu spirytusowego (10%) • cukier • 125 g rodzynków • łyżka masła • łyżka mąki

Mięso opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać umytą i oczyszczoną włoszczyznę oraz zrumienioną na płytce cebulę gotować 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar może służyć do przygotowania zupy), pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. Z mąki i masła przygotować rumianą zasmażkę. Rozprowadzić wywarem, dodać octu, zagotować. Włożyć uprzednio wypłukane i moczone co najmniej 2 godziny w wodzie rodzynki. Doprawić do smaku solą i cukrem, gotować, aż sos zrobi się zawiesisty. Włożyć mięso do sosu, gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody oraz surówką z białej kapusty lub buraczków albo z sałatą ze śmietaną.