Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Sztuka mięsa w rumianym sosie

Konina » Sztuka mięsa w rumianym sosie

1000 g łopatki lub krzyżowego • 2 marchwie • pietruszka • kapusta włoska • seler • por • 2 cebule • liść laurowy • 3-4 ziarnka pieprzu • 2 ziarnka ziela angielskiego • sól • łyżka masła • łyżka mąki

Opłukane mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić i umyć, cebulę przyrumienić na płytce. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę gotować 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy) i pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. W rondelku stopić masło, zrumienić na nim poszatkowaną cebulę, dolać wywaru, dusić 10 minut. Włożyć pozostałe jarzyny korzeniowe pokrajane w plasterki i dusić, aż sos zrobi się rumiany. Zaciągnąć sos mąką. włożyć mięso, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami oraz zestawem surówek. Sos - osobno w sosjerce.