Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Sztuka mięsa na parze

Konina » Sztuka mięsa na parze

1000 g łopatki lub krzyżowego • 2 łyżki masła • 2 marchwie • pietruszka • cebula • por • kapusta włoska • kalarepa • kalafior • 2 ziemniaki • pół szklanki zielonego groszku • posiekana natka pietruszki

Jarzyny drobno poszatkować. Mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżkę masła, włożyć mięso, na to poszatkowane jarzyny, na wierzch drugą łyżkę masła. Przykryty szczelnie rondel wstawić do większego, wypełnionego wodą naczynia. Gotować na parze co najmniej 4 godziny. Wyjąć mięso, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jarzynami z gotowania, posypać natką i polać sosem, który zgromadził się w rondlu. Podawać z białym pieczywem. Jeżeli pominięta zostanie kapusta, wówczas potrawa ma cechy dietetyczne. Jarzyny, przewidziane na II danie, można posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.