Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Szpikowanie pieczystego

Konina » Szpikowanie pieczystego

Mięso włożyć do zamrażalnika. Podobnie postąpić ze słoniną lub boczkiem pokrajanym w cienkie pasemka (2x2x10-15 mm). Przetrzymać ok. 1 godziny i wyjąć. Ostrym nożem zrobić na powierzchni mięsa dziurki lub nacięcia, w które wsunąć przygotowany tłuszcz. Uformować mięso w kształt kulisty, natrzeć najpierw pieprzem lub papryką - zależnie od przeznaczenia mięsa - a następnie solą ziarnistą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 24-48 godzin.

Tak przygotowane pieczyste wyróżnia się kruchością i soczystością nie będzie ono również pozbawione tłuszczu, potrzebnego w procesie pieczenia. Potrawy o smaku „myśliwskim" lub ziołowym najlepiej szpikować soloną słoniną.