Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Świeże mięso końskie

Konina » Świeże mięso końskie

Świeże mięso końskie ma barwę od czerwonobrunatnej do ciemno- czerwonobrunatnej o odcieniu połyskującym na powietrzu szybko ciemnieje. Zapach - lekko kwaśny. Umięśnienie - mało spoiste, luźne, prawie pozbawione tkanki tłuszczowej. Tkanka łączna - bardzo delikatna. Konina ma grube mięśnie o budowie włóknistej, przez co proces dojrzewania przebiega długo i z tego względu dobrze jest poddać ją kruszeniu w zaprawie octowej, co wpłynie także na utratę słodkawego smaku. Przy sporządzaniu masy mięsnej mielonej należy mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Tłuszcz koński należy do rodzaju tłuszczów twardych nie zawiera dużej ilości cholesterolu w konsystencji - żółty i twardy.