Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Rumsztyk

Konina » Rumsztyk

1000 g polędwicy • sól • pieprz • mąka • cebula • 100 g oleju lub margaryny • 50 g masła. Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby osiągnąć plastry grubości 1-1,5 cm nadać im nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrajaną w plastry cebulę i wyjąć. Włożyć rumsztyki, obsmażyć na rumiano, podlać wodą, dodać masło i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Włożyć cebulę, podgrzać. Podawać z ziemniakami puree, brokułami z wody, szparagami pod beszamelem, surówką z kapusty lub sałatą ze śmietaną.