Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Roztrzepaniec bułgarski

Konina » Roztrzepaniec bułgarski

500 g mięsa • 2 marchewki • 2 pietruszki • mały seler • średni por • cebula • 2 pomidory • pół główki kapusty włoskiej • sól • pieprz • białka z 3 jajek • 2 ziarnka pieprzu • liść laurowy • 3 ziarnka ziela angielskiego • pół pęczka natki pietruszki lub koperku

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować ok. 90 minut, po czym mięso wyjąć, a wywar odcedzić. Mięso pokrajać jak do gulaszu. Jarzyny korzeniowe zetrzeć grubo na tarce, resztę poszatkować. Włożyć do wywaru, gotować ok. 20 minut z mięsem. Dodać pokrajane w ćwiartki pomidory i gotować jeszcze 10 minut. Doprowadzić do wrzenia, wlać rozmieszane białka. Intensywnie mieszać łyżką, aż białko się zetnie. Zupa powinna być zawiesista. Włożyć do kamionek, doprawić solą i pieprzem, wsypać zieleninę. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem. Można zaciągnąć żółtkiem jak bulion.