Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Rolada na zimno

Konina » Rolada na zimno

1000 g rostbefu • cebula • 4 pieczarki • łyżka masła • 3 jajka • 4 plastry boczku • łyżka margaryny • sól pieprz • pół szklanki tartej bułki A Sos: pół szklanki majonezu • 10 rzodkiewek • szczypiorek • 2 żółtka ugotowane na twardo • łyżka musztardy francuskiej

Prostokątny płat mięsa zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Okrawki mięsa przepuścić przez maszynkę. Masło stopić w rondelku, dodać posiekaną cebulę oraz drobno pokrajane pieczarki. Dusić, aż cebula nabierze złotego koloru. Wymieszać ze zmielonym mięsem. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać tartej bułki skropionej mlekiem. Rozsmarować masę na płacie mięsa. Na wierzch położyć omlet z jajka i boczku: rozbić w garnuszku jajko z łyżką wody, posolić i wymieszać trzepaczką. Na patelni usmażyć pokrajany boczek, wlać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu, odsuwając łopatką ściętą masę od brzegów patelni. Gdy masa się zetnie, a na powierzchni utworzy się galareta, zawinąć łopatką drugą połowę i przesunąć na mięso.

Roladę ciasno zwinąć i osznurować. Brytfannę wysmarować margaryną, włożyć roladę, przykryć i piec ok. 60 minut w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć, ostudzić, pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku i udekorować. Sos: żółtka utrzeć z małą ilością majonezu. Rzodkiewki i szczypiorek pokrajać, połączyć z pozostałymi składnikami sosu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Roladę podawać z pszenną bułką lub pieczywem ciemnym, z sosem, ogórkiem konserwowym lub kwaszonym, marynowanymi grzybami lub sałatką z pomidorów.