Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Polenta po włosku

Konina » Polenta po włosku

400 g pręgi lub łaty • 100 g słoniny • 20 g suszonych grzybów • cebula • ząbek czosnku • łyżka oliwy • tymianek • rozmaryn • sól • pieprz • mielona papryka • szklanka białego wina • 150 g parmezanu • łyżka masła • 250 g kukurydzy

Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Ziarno kukurydziane wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować 60-90 minut odsączyć i ostudzić. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną cebulę oraz czosnek utarty z solą smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wino, potrzymać 20 minut na płytce na średnim ogniu. Ułożyć na ogniotrwałym półmisku ziarno kukurydzy, nałożyć duszone mięso, posypać startym ostrym serem i wiórkami masła wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać z zestawem surówek albo marynowanymi grzybami, kwaszonym ogórkiem lub korniszonami.