Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Mięso końskie pochodzące z uboju koni maści białej i bułanej

Konina » Mięso końskie pochodzące z uboju koni maści białej i bułanej

Mięso końskie pochodzące z uboju koni maści białej i bułanej bywa smaczniejsze, niż mięso maści ciemnych (kary, gniady). To pierwsze jednak wykazuje często wady polegające na zmianach struktury i budowy tkanki, tzw. śliwki. Tkanka wówczas ma zabarwienie czarnofioletowe i wydziela się z niej sok tej samej barwy. Zmiany dużych rozmiarów (o średnicy 5-20 mm) występują zwykle w małej ilości i można je wykroić razem z otaczającym mięsem. Zmiany w tkance o średnicy poniżej 5 mm występują w większych ilościach i nie da się ich z mięsa usunąć.

Trzeba podkreślić, że konina należy do nielicznych gatunków mięsa, które nie ma pasożytów (włośni). Najwyższe gatunki mięsa końskiego - to polędwica i rostbef. Mięso końskie nadaje się doskonale do wyrobu konserw i wędlin (szynka, polędwica wędzona, kiełbasy).