Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Menu:

Konina » Menu:

Przystawki

Tradycja kulinarna zaleca, by główne posiłki, a zatem obiady i kolacje, poprzedzać dodatkowym daniem: przystawką, zwaną również przekąską. Są to dania podawane na zimno lub na gorąco, serwowane czasem z dodatkiem napojów alkoholowych (koktajlów). Przystawki mają na celu przede wszystkim zaostrzenie apetytu. Urozmaicają one różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe (imieniny i bankiety).

Swoje zadanie przystawki spełniają w trojaki sposób. Zwykle są one lekko strawne, niezbyt kaloryczne, a dzięki pikantnym przyprawom oraz kolorowemu, estetycznemu wyglądowi powodują zwiększenie wydzielania soków trawiennych, przygotowując przewód pokarmowy na przyjęcie znacznych nieraz ilości pożywienia. Kolorowe, nietuczące i pikantne - jakby same „zapraszały" do stołu.