Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Krupnik wołyński

Konina » Krupnik wołyński

1000 g łaty lub szpondra • 2 marchewki • pietruszka • seler • cebula • por • pół główki kapusty włoskiej • 3 ziarnka pieprzu • liść laurowy • 100 g kaszy jęczmiennej • sól • pieprz • pół pęczka natki pietruszki • łyżka masła

Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1,5-2 cm, dodać masło i gotować na sypko (do wyparowania wody). Odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Wyjąć, dodać warzywa oraz przyprawy i gotować 20 minut. Warzywa wyjąć, pokrajać w talarki, połączyć z wywarem, dodać kaszę i pokrajane w kostkę mięso. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką.