Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Krupnik polski

Konina » Krupnik polski

1000 g łaty lub szpondra • pietruszka • marchew • średni seler • duży por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • 6 ziarnek czarnego pieprzu • plasterki boczku • szczypiorek • szklanka kaszy jaglanej • pół łyżki masła • pół pęczka natki pietruszki • mąka

Z mięsa odkrajać tłuste części, pokrajać w kostkę, oprószyć mąką. Pokrajany w kostkę boczek stopić w rondelku, wrzucić mięso i zrumienić na brązowy kolor. Pozostałe mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować ok. 90 minut, aż będzie miękkie, po czym wyjąć. Do odcedzonego wywaru włożyć obrane i pokrajane w talarki warzywa oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości.

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie z masłem (kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę). Połączyć wywar z jarzyn z zawartością rondla oraz kaszą. Gotować 20 minut na bardzo małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać w głębokich talerzach, posypaną obficie natką.