Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Krem dorożkarski

Konina » Krem dorożkarski

700 g łaty lub szpondra • marchew • pietruszka • mały seler • średni por • pół główki kapusty włoskiej • 2 cebule • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • 3 ziarnka czarnego pieprzu • pół szklanki zielonego groszku • mąka ziemniaczana • pół szklanki śmietanki • 2 żółtka • pół pęczka koperku

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować ok. 90 minut, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Do wywaru włożyć obrane warzywa i gotować do miękkości, po czym wyjąć, dodać groszek i ugotować. Całość przetrzeć przez sito. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i zaciągnąć żółtkami. Do filiżanek wlać po 1-2 łyżki śmietany, zalać kremem, posypać koperkiem i serwować natychmiast - z grzankami z bułki pszennej.