Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Kotlety po wiejsku

Konina » Kotlety po wiejsku

600 g łaty lub pręgi • jajko • łyżka tartej butki • 2 cebule • sól • pieprz • mąka • 50 g oliwy • 20 g masła. Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać jajko, wsypać tartą bułkę, podlać zimną wodą (2-3 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Maczanymi w zimnej wodzie rękami lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie kotlety. Oprószyć mąką I smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebulę pokrajać w zapałkę, dodać do smażących się kotletów. Pod koniec smażenia na każdym kotlecie położyć wiórek masła.

Przykryć na chwilę patelnię, aby masło stopiło się i wsiąkło w kotlety. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią ze szczypiorkiem, albo z kalafiorem lub brukselką polaną masłem z bułeczką.