Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Kotlety po warmińsku

Konina » Kotlety po warmińsku

250 g łaty lub pręgi • 250 g łopatki wieprzowej • cebula • jajko • bułka • tarta bulka do panierowania • 50 g oliwy lub margaryny • sól • pieprz • 50 g masła

Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę (wieprzowinę wystarczy zemleć raz). Cebulę poszatkować. Masło stopić, przysmażyć cebulę na jasny kolor. Wymieszać masę mięsną, cebulę, jajko oraz bułkę namoczoną w mleku i dokładnie roztartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, panierować w tartej bułce, smażyć na średnim ogniu na patelni, na rozgrzanej oliwie lub margarynie. Usmażone kotlety przełożyć do rondelka i wstawić na 30 minut do piekarnika. Podawać z ziemniakami puree, zestawem surówek, surówką z pomidorów lub sałatą ze śmietaną. Zimne kotlety podawać do chleba na śniadanie lub kolację.