Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Kebapczeta po trneńsku

Konina » Kebapczeta po trneńsku

250 łaty lub szpondra • po łyżeczce majeranku, mięty pieprzowej i estragonu • sól • pieprz' • papryka A Dodatek: główka kwaszonej kapusty • szklanka grochu • cebula • łyżka smalcu

Mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, zmieniając siatkę od najgrubszej po bardzo drobną. Przyprawy wrzucić na patelnię, trzymać na dużym ogniu 10-15 sekund, często mieszając. Dodać do mielonego mięsa, wymieszać (jeżeli za gęste - dolać wody). Postawić na 60 minut w chłodnym miejscu. Ponownie wymieszać, dodając soli, pieprzu i papryki do smaku.

Małą główkę kwaszonej w całości kapusty pokrajać na 8 części. Groch namoczyć, ugotować. Cebulę posiekać i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Włożyć do rondelka kapustę, cebulę oraz groch. Masą mięsną nadziewać możliwie najcieńsze kiszki (jelita) - o średnicy papierosa. Związać sznurkiem na odcinki 15-20 cm. Położyć na ruszcie i smażyć 10-20 minut. Wyłożyć na talerz, dodać jarzyny. Podawać z gorącą rakiją lub śliwowicą.