Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Kapuśniak ukraiński

Konina » Kapuśniak ukraiński

1000 g łaty lub szpondra • marchew • seler • por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • 2 ziarnka ziela angielskiego • 3 ziarnka czarnego pieprzu • liść laurowy • 500 g kwaszonej kapusty • 2 ziemniaki • 2 plastry boczku • pół pęczka szczypiorku • łyżka mąki

Mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować ok. 90 minut do miękkości, po czym mięso wyjąć i pokrajać w grubą kostkę. Dodać poszatkowaną kapustę oraz pokrajane w plasterki warzywa. Gotować ok. 15 minut w wywarze, dodać kapustę kwaszoną i gotować 60 minut. Boczek pokrajać w kostkę, wytopić w rondlu skwarki, dodać mięso i mąkę, przygotować złotą zasmażkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokrajać w kostkę. Włożyć do zupy, zaciągnąć zasmażką. Podawać obficie posypane posiekanym szczypiorkiem.