Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Ilość poszczególnych składników

Konina » Ilość poszczególnych składników

Ilość poszczególnych składników ulega dość istotnym zmianom, zależnie od gatunku, wieku, płci, stopnia otłuszczenia i użytkowości zwierzęcia oraz poszczególnych części tuszy. Wyraźny wpływ nie tylko na skład, ale i wartość kaloryczną mięsa, wywiera udział ilościowy tłuszczu, zwłaszcza międzymięśniowego. Przeciętną ilość głównych składników mięsa zwierząt rzeźnych, zależnie od wymienionego czynnika, podano w tabeli 1.

W porównaniu z innymi rodzajami, mięso końskie w swoim składzie zawiera najwięcej wody, co m. in. powoduje, że źle się przechowuje. Zawiera więcej białka, niż wołowina - zdecydowanie pod tym względem przewyższając baraninę i wieprzowinę. Dorównuje mu mięso drobiu i kóz, przewyższa - jedynie mięso królicze. Konina jest najbardziej chuda zawiera bardzo mało tłuszczu i pod tym względem nie ma sobie równego, stanowiąc doskonały składnik diety beztłuszczowej. Kaloryczność koniny na skutek niskiej zawartości tłuszczu również bywa mała, najniższa spośród wszystkich zwierząt rzeźnych. Bogactwo cukru decyduje o charakterystycznym smaku.