Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Galareta z sosem serowym

Konina » Galareta z sosem serowym

700 g szpondra • marchew • pietruszka • seler • por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • 3 ziarnka czarnego pieprzu • łyżka żelatyny • 2 białka A Sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej • 2 łyżki oliwy • łyżka soku z cytryny • łyżka soku pomarańczowego • ćwierć pęczka natki pietruszki • 250 g sera homogenizowanego • gałka muszkatołowa • sól

Przygotować sos: połączyć sok cytrynowy z pomarańczowym, do-dać, ciągle mieszając, oliwę, a następnie musztardę. Natkę posiekać, wymieszać z serem, połączyć, doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. Odstawić sos na 30 minut do lodówki.

Mięso wrzucić do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy, gotować ok. 90 minut, aż będzie miękkie. Wywar odcedzić, mięso drobno pokrajać. Do wywaru dodać warzywa i gotować, aż będą miękkie. Wywar odcedzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, ciągle mieszając dodać białka. Następnie wlewać strumieniem wrzący wywar mięsny, przykryć i powoli gotować tak długo, aż się sklaruje. Przesączyć przez zwilżony kawałek płótna, odstawić, zestalić. Na półmisku ułożyć mięso, udekorować, zalać stygnącą galaretą i odstawić do lodówki. Podawać z białym lub razowym pieczywem i masłem, suto polewając sosem serowym.