Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Filety po warszawsku

Konina » Filety po warszawsku

1000 g polędwicy • sól • pieprz • mąka • 50 g margaryny • 50 g masła Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na zwilżonej wodą desce pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać im nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką: położyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko obrumienić. Dodać masło, podsmażyć. Mięso powinno być wewnątrz półkrwawe. Podawać z patelni, z frytkami i pieczarkami, fasolką szparagową, kalafiorem lub zielonym groszkiem.