Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Części zasadnicze otrzymane z rozbioru półtuszy końskich

Konina » Części zasadnicze otrzymane z rozbioru półtuszy końskich

Części zasadnicze otrzymane z rozbioru półtuszy końskich - to: mięso z kością z ćwierćtuszy przedniej, mięso bez kości z łopatki, mięso z kością z ćwierćtuszy tylnej (łojówka), mięso bez kości z udźca oraz polędwica (rys. 3). 

Poszczególne części zasadnicze mogą być dzielone na elementy gastronomiczne, przeznaczone do przyrządzania określonych potraw: z końskiej ćwierćtuszy przedniej - szyja, karkówka, mięso z łopatki, mostek, szponder, rozbratel, antrykot i pręga przednia, z ćwierćtuszy końskiej tylnej - polędwica, udziec, rostbef, łata, pręga tylna i ogon (rys. 4).