Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Bryzol z pieczarkami

Konina » Bryzol z pieczarkami

1000 g polędwicy • 50 g oliwy • mąka • sól • 250 g pieczarek • 50 g smalcu • 20 g masła Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na zwilżonej wodą desce pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć przygotowane plastry mięsa mąką i posolić. Rozgrzać oliwę i na silnym ogniu kolejno smażyć bryzole z każdej strony tak, aby na ich powierzchni utworzyła się zrumieniona skórka, natomiast mięso wewnątrz było lekko różowe. Zrumienione bryzole ułożyć na ogniotrwałym półmisku. Pieczarki pokrajać, wrzucić na rozgrzany smalec i smażyć, aż zaczną się im podwijać brzegi, a grzyby będą lekko wysychały. Przełożyć do rondelka, dodać masło i 1-2 łyżki wody wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyjęte z piekarnika pieczarki położyć na bryzolach, posolić, polać sosem ze smażenia pieczarek i na kwadrans wstawić do piekarnika. Podawać z frytkami, zestawem surówek, sałatą ze śmietaną lub surówką z pomidorów. Do wystawnych obiadów można ułożyć piramidkę z frytek, na to bryzol, obłożyć pieczarkami, piklami i kwaszonym ogórkiem, udekorować szczypiorkiem. Warzywa w formie surówek i sałatek zawsze podawać na osobnym talerzu.