Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Bryzol domowy

Konina » Bryzol domowy

1000 g polędwicy • 50 g oliwy • mąka sól • masło szczypiorkowe: 50 g masła • łyżeczka posiekanego szczypiorku

Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć mąką przygotowane plastry mięsa i posolić. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu smażyć kolejne bryzole z każdej strony tak, aby na ich powierzchni utworzyła się zrumieniona skórka, natomiast mięso wewnątrz pozostało lekko różowe. Zrumienione bryzole układać na rozgrzanym półmisku. Przygotować masło szczypiorkowe: ćwierć kostki masła wymieszać dokładnie z posiekanym szczypiorkiem, włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, uformować krążki. Bezpośrednio przed podaniem położyć na każdym bryzolu krążek masła szczypiorkowego. Podawać z frytkami, kalafiorem lub fasolką szparagową z tartą bułką i masłem oraz surówką z czerwonej kapusty.