Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Boeuf Strogonow

Konina » Boeuf Strogonow

1000 g polędwicy • 70 g oliwy • 2 cebule • 3 pomidory • 125 g śmietany • mąka • sól • papryka • pieprz • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, pokrajać w plastry grubości 0,5 cm, które następnie pokrajać w paski tejże szerokości. Cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do rondla. Na reszcie tłuszczu smażyć mięso 3-4 minuty, ciągle mieszając pod koniec smażenia obficie oprószyć mięso mąką. Usmażone mięso przełożyć do rondla z cebulą. Pomidory obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, włożyć do małego rondelka, dusić, aż będą miękkie, a wtedy przełożyć do rondla z mięsem (zamiast pomidorów można dać 3-4 łyżki przecieru pomidorowego). Dodać paprykę, pieprz, sól i śmietanę mieszając doprowadzić do wrzenia.

Podawać w tym samym rondlu lub głębokim ogniotrwałym półmisku, posypać zieleniną. Jako dodatek - frytki, lane kluski lub makaron spaghetti, surówka z pomidorów lub kwaszonej kapusty oraz marynowane pieczarki.