Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Białka

Konina » Białka

Szczególną rolę w żywieniu odgrywają białka. Są to bardzo skomplikowane związki chemiczne, które składają się z prostszych elementów, zwanych aminokwasami. Białka stanowią wyjściowy materiał do budowy i odbudowy tkanek. Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi dla osobnika dorosłego ok. 1 g na 1 kg ciężaru ciała. Dla organizmów rosnących i ciężko pracujących normy są odpowiednio wyższe.
Traye dopasowane do indywidualnych potrzeb znajdziecie Państwo w sklepie Accurate.pl. Zapraszamy do zakupów!
W mięsie końskim zawartość białka wynosi 20-24%. Większość białek koniny odznacza się wysoką przyswajalnością oraz pełną zawartością wszystkich aminokwasów egzogennych (jako niezbędne - powinny być zawarte w pokarmie). Mówi się wtedy o białkach pełnowartościowych. W mięsie końskim występuje również pewien procent białek niepełnowartościowych. Stanowi je tkanka łączna (w której brak tryptofanu), a zawartość pozostałych aminokwasów egzogennych jest wyraźnie zaniżona. Również i strawność białek łącznotkankowych kształtuje się podobnie - kreatyna i elastyna nie są w ogóle w przewodzie pokarmowym człowieka przyswajalne, a kolagen - dopiero po rozłożeniu w wysokiej temperaturze. Białka stanowią ponadto niezbędny element do wytwarzania w ustroju ciał odpornościowych, czerwonych ciałek krwi, enzymów i hormonów.