Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Bejcowanie w przyprawach

Konina » Bejcowanie w przyprawach

700 g wody zmieszać z octem dodając sól i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Marchew, pietruszkę oraz cebulę pokrajać w krążki (plasterki). Obłożyć warzywami mięso, zalać ostudzoną bejcą. Włożyć na dolną półkę lodówki na 24-72 godziny. Po wyjęciu z bejcy mięso umyć i osuszyć lnianą ściereczką. Prawidłowo zabejcowane mięso ma kolor szarobrązowy, na przekroju naturalną barwę mięsa końskiego. Bejcowanie w przyprawach można stosować we wszystkich przepisach, nawet przy potrawach gotowanych. Podczas bejcowania mięso przechodzi dalszy proces dojrzewania - kruszeje, błony wchłaniają wodę i pęcznieją, dzięki czemu podczas obróbki cieplnej ulegają szybciej rozklejeniu. Kwaśne środowisko zalewy hamuje rozwój bakterii gnilnych.