Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Befsztyk po poznańsku

Konina » Befsztyk po poznańsku

1000 g polędwicy • 50 g oliwy • 100 g masła • 50 g tartego chrzanu • sól • pieprz Polędwicę oczyścić z błon i powięzi, pokrajać w poprzek na kawałki grubości 1,5-2 cm, rozbić dokładnie tłuczkiem, posypać solą i pieprzem oraz posmarować oliwą z obu stron złożyć befsztyki jeden na drugi i w misce odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Masło stopić na patelni, podsmażyć na dużym ogniu befsztyki, ale tak, aby się tylko lekko zrumieniły. Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, do sosu ze smażenia wlać łyżkę wody, zagotować, zalać befsztyki. Posypać struganym chrzanem, wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika. Podawać z ziemniakami odsmażanymi na smalcu lub z ryżem, zestawem surówek, mizerią ze śmietaną albo buraczkami w occie.