Profesjonalna jednostka certyfikująca GQcert.com - oferujmy usługi z zakresu audytów i certyfikatów BRC, IFS i ISO 9001.
Zapraszamy na stronę firmy Minsbud specjalizującej się w sprzedaży materiałów hydraulicznych.

Babeczki z galarety

Konina » Babeczki z galarety

700 g mięsa (takiego jak do gotowania - łata lub szponder) • marchew • pietruszka • seler • por • pół główki kapusty włoskiej • cebula • sól • pieprz • pół szklanki gotowanego zielonego groszku • 3 jajka • natka pietruszki • czerwona papryka • łyżka żelatyny • 2 białka A Sos: pół szklanki octu (10%) • ząbek czosnku • łyżka posiekanego szczypiorku • sól • 2 ziarnka ziela angielskiego • liść laurowy • 3 ziarnka czarnego pieprzu

Przygotować sos: zmieszać szklankę przegotowanej wody z octem, dodać posiekany czosnek utarty z solą, zagotować, ostudzić, wstawić, na 24 godziny do lodówki. Przed podaniem dosypać szczypiorek i zamieszać.

Mięso włożyć na wrzącą wodę, dodać łyżeczkę soli oraz oczyszczone warzywa i przyprawy gotować ok. 90 minut do miękkości. Wywar (0,5 I) odcedzić, mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać białka i ubijać. Następnie wlewać strumieniem odcedzony, wrzący wywar, przykryć, powoli zagotować i trzymać tak długo, aż się sklaruje. Przesączyć przez zwilżony kawałek płótna, odstawić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, pokrajać w plasterki.

W filiżankach układać: plasterek jajka, wokół niego mięso i groszek, udekorować marchewką z wywaru, surową papryką, natką pietruszki. Zalać stygnącą galaretą, wstawić do lodówki, wyjąć z filiżanek na półmisek i podawać z pieczywem (białym pszennym lub razowym), masłem oraz przygotowanym uprzednio sosem.